Lezeressen schrijven...

24 augustus 2017 - Een goede vervanger van een oude machine

Lieve Lea,

Mijn moeder heeft jaaaaren geleden een Simpel 80 gekocht en naait daar alles mee. Dikke gordijnstof, dun leer, stretch, knoopsgaten, jeans en misschien wel meer. Nu zoek ik ook een soortgelijke naaimachine. Kunt u mij iets adviseren? Mvg Jessica

 

 

 

 

antwoord-lea

Beste Jessica,

 

De Lewenstein Compacta Simple 80 is begin jaren 70 van de vorige eeuw uitgebracht. Er is in de tussentijd heel veel veranderd aan de machines.

Als je nu een naaimachine zoekt met dezelfde mogelijkheden en die ook de stoffen kan naaien die je noemt, dan zou ik denken aan de Juki HZL-G120.

De Lewenstein Compacta Simple 80 heeft nog een CB-grijper, terwijl tegenwoordig de electronische machines voorzien zijn van een horizontale roterende grijper.  Hierbij ligt de spoel in het spoelhuis en het voordeel hiervan is dat je  direct kunt zien hoeveel garen er nog op de spoel zit en het loopt soepeler. Mechanische machines met een CB-grijper zijn momenteel alleen nog verkrijgbaar in het goedkopere segment en zijn minder sterk.

 

Nu heeft Lewenstein de Computronic-serie. Ook deze serie heeft een horizontale roterende grijper en hoewel aangegeven wordt dat de Computronic-serie geschikt is voor dunne en dikke stoffen, zou ik in jouw geval uitwijken naar een machine die daar beter voor is uitgerust. Gordijnstoffen zijn van zichzelf al wat dikker en als het dan gaat om dikke gordijnstoffen, dan adviseer ik je om de Juki HZL-G120 te overwegen. Deze machine heeft het Box-Feed transportsysteem waardoor stoffen beter en nauwkeuriger worden getransporteerd. Bijkomend voordeel is dat ook dunne stoffen goed worden getransporteerd zonder dat de stof onder de steekplaat getrokken wordt. De machine heeft de beschikking over 8 automatische knoopsgaten en voor het naaien van leer is een optionele teflonvoet leverbaar.

Als je budget het toelaat, is de Juki HZL-DX3 misschien ook wat voor je. Deze machine heeft hetzelfde Box-Feed transportsysteem, maar daarnaast blinkt deze machine uit in zijn knoopsgaten. De knoopsgatvoet wordt geleverd met een klemplaat waartussen de stof geklemd kan worden. Hierdoor wordt de stof te allen tijde getransporteerd en kunnen we werkelijk overal knoopsgaten in maken en op de moeilijkste plekken, denk hierbij aan fleece of een knoopsgat over een verdikking heen. Daarnaast kunnen de 16 verschillende soorten knoopsgaten in 3 verschillende breedtes worden genaaid. 

 

Het is zeker zinvol voor je om je eens te oriënteren bij een dealer. Als je mij laat weten waar je vandaan komt, zal ik je doorgeven wie voor je de dichtstbijzijnde dealer is.

lea-succes