Lezeressen schrijven...

12 januari 2017 - Waarom rimpelt mijn fluwelige stretchstof tijdens het locken?

Lieve Lea,

Als ik op een fluwelige stretchstof (soort Nicky) op enkele stof lock, gaat het heel erg rimpelen. Als de stof dubbel is gaat het perfect. Ik heb het opgelost door de enkele stof nogal uit te rekken en een flinke kettingsteek er achteraan te houden. Dan nog wat rekken en het ziet er goed uit. Maar dat is niet de goede oplossing denk ik. Heb je een advies voor me hoe het wel moet?

Met vriendelijke groet, Marianne

 

 

 

 

antwoord-lea

Beste Marianne,

 

Mag ik vragen waarom je de fluwelige stretchstof als enkele stof lockt?

Stretchstoffen rafelen niet, ook Nicky velours niet, dus ik neem aan dat jouw stof ook niet rafelt. Tijdens het knippen kunnen er wat pluisjes vanaf komen, maar de stof zelf rafelt niet en is het dus ook niet nodig om de stof eerst af te locken voordat je het in elkaar naait.

 

Toch even het volgende. Om rimpelen tegen te gaan gebruik je het differentieel transport. Normaal gesproken gaan elastische stoffen golven als het differentieel transport op 1,0 (standaard)  staat, maar jouw stof kan hier anders op reageren. Draai in dit geval het differentieel transport naar de 0,7. Het differentieel transport gaat nu de stof enigszins tegenhouden tijdens het naaien waardoor de stof iets wordt uitgerekt, dit is wat jij dus al met de hand doet.

Het kan ook zijn dat je differentieel transport al verkeerd staat ingesteld. Als hij te hoog staat (richting de 2,0), draai het differentieel transport dan lager totdat de stof niet meer rimpelt.

 

Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

lea-succes