Lezeressen schrijven...

16 april 2012

Sinds kort heb ik een lewenstein Multilock 700de lockmachine, tot grote tevredenheid. Recent heb ik een extra voetenset gekocht met oa een rimpelvoet. Ik wil graag onderaan een jurkje een gerimpeld strookje naaien. Hoeveel extra stof moet ik gebruiken tov de omtrek van de jurk? En hoe werk ik de naad tussen het begin en het einde netjes af?
Groetjes, Iris

 

 

antwoord-lea
Beste Iris,

Hoeveel stof je extra nodig hebt voor een aangerimpeld strookje, is afhankelijk van de instelling van je differentieel transport. Hoe hoger je de instelling zet, hoe meer stof er gebruikt wordt om te rimpelen.

Ik ga zelf uit van minimaal 2 x de breedte van de jurk, maar je kan beter iets teveel stof hebben dan te weinig.


De strook die moet gaan rimpelen leg je helemaal onder de voet. De stof van de jurk leg je tussen de metalen geleider en het bovenste gedeelte van de voet.

Het is wel nodig om de stof eerst in te knippen. Alleen dan kan je de stof ver genoeg onder de voet leggen. Zie http://www.denijverenaaimachine.nl.

Als je eerst een proeflapje maakt van de eigenlijke stof, kan je eenvoudig zien hoeveel stof er nodig is voor het rimpelen.


Als je het jezelf makkelijk wilt maken, kan je het volgende doen:

Bij het in elkaar naaien van de jurk, laat je aan de zijkant een stukje van de naad aan de onderkant open. Rimpel de stof aan totdat de hele onderkant van de jurk is genaaid. Knip de stof die je over hebt af en naai vervolgens de zijnaad dicht. Als je de zijnaad met de Lewenstein Multilock 700de dichtnaait, is de stof gelijk gelockt en zal dus niet meer rafelen.


veel-naaiplezier-lea