Smocken

Smocken kunnen we met de hand doen, maar dat is een tijdrovend werkje. Leuker en gemakkelijker is het om te smocken met de naaimachine.

Je hebt wel meer stof nodig. Je mag rustig uitgaan van 2,5 tot 3 keer de gewenste breedte voor het werkstuk. Wel is het belangrijk om te smocken voordat je je kledingstuk in elkaar zet.

 

  • Heb je een naaimachine met een cb-grijper? Dan kan je rimpelelastiek op de spoel winden. Wel de spanning van het spoelhuis iets losser draaien want het elastiek is dikker dan gewoon naaigaren. Stik vervolgens een rechte naad met gewoon garen aan de bovenkant van de stof. Naai het volgende stiksel een voetje breed. Dus de zijkant van de naaivoet plaats je tegen het vorige stiksel. Naai zo vervolgens een aantal stiksels tot de gewenste oppervlakte van het smockwerk. Waar de zijnaad moet komen, naai je een dwarsstiksel (zonder elastiek) en daarmee zet je het smockwerk vast.

 

  • Heb je een naaimachine met een roterende grijper? Helaas, het elastiek kan dan niet op de spoel. Wel kan je met een flauwe zigzag over het elastiek heen naaien terwijl je aan de verkeerde kant van de stof naait. Trek wat aan het elastiek om de stof te laten rimpelen. Hoe meer je trekt, hoe meer de stof rimpelt.

 

  • Wil je de smocksteek van je naaimachine gebruiken? Naai met gewoon garen rechte naden met een grote steeklengte en 8 mm tussenruimte. Als je daarna aan de onderdraad trekt, rimpelt de stof samen. Vervolgens kan je met de smocksteek over de plooien naaien, maar tussen de rechte naden. Als laatste wel het rechte stiksel verwijderen.

 

                                                                                                                                                         lea-succes