Randen afwerken met de naaimachine

randen-afwerken

Om het rafelen van de stof tegen te gaan kan je de randen van de stof met de naaimachine op verschillende manieren afwerken.

 

De eerste manier is met de zigzagsteek of de multi zigzagsteek. Misschien ken je de multi zigzagsteek ook wel als de stikkende zigzag, speciaal voor rekbare stoffen. Daarbij werk je meestal aan de rand van de stof. Als je binnen de stof werkt, kan je de stof later afknippen. Je gebruikt bij deze steken de gewone naaivoet.

 

Een tweede manier is met de overlocksteek. De enkele overlocksteek is vooral geschikt voor dunne stof, de dubbele overlocksteek is speciaal voor gebreide stof. Als je de overlocksteek gebruikt samen met de gewone naaivoet zal de stof omkrullen. Bij het gebruik van de overlockvoet blijft de stof mooi vlak. Leg de rand van de stof tegen de geleider van de voet. Zo zorg je ervoor dat de naald op de rand van de stof komt en de stof niet omkrult.

 

Bij de overlocksteek is de steekbreedte tussen de 5 en 7 mm. Voor de zigzagsteek of multi zigzagsteek is de steekbreedte tussen de 2 en 4,5 mm.

lea-je-maakt-het-mooi