Kussens naaien

 

Er zijn meerdere mogelijkheden om kussens te naaien.

Er kan een rits ingezet worden.

Er kan een overslag gemaakt worden.

De kussen kan helemaal dicht genaaid worden.

 • Als eerste de rits.
  Neem twee vierkante lapjes ter grootte van je gewenste kussen.
  Je stikt eerst aan één zijde de rits in. Stik hiervoor aan weerskanten een stukje dicht en laat een opening ter grootte van je rits. Strijk de naad open en naai vervolgens je rits in.
  Vervolgens stik je de drie overige zijden dicht. Dit kan je het beste doen met de goede kanten op elkaar en de rits open. Na het dicht stikken kan je de kussen keren.
 • Vervolgens de overslag.
  Neem hiervoor extra stof.
  Vouw de stof met de goede kanten op elkaar in drieën (op maat van je kussen). Aan één kant vallen twee lagen over elkaar heen. Vouw de bovenste laag een stukje terug, maar zo dat ie wel over de laag eronder heen blijft vallen.
  Nu kan je de zijnaden stikken. De kussen zit nu binnenste buiten en kan gekeerd worden. Je kan naar wens zelf kiezen hoe je de naden van de overslag afwerkt.
 • Als laatste een dichte kussen.
  Bij een dichte kussen stik je alle vier de zijden dicht met de goede kanten op elkaar. Laat hierbij een klein stukje open om de stof te keren en het binnenkussen erin te stoppen.
  Het restant naai je met de hand dicht. Steek hierbij de naald zoveel mogelijk aan de binnenkant van de stof en dicht bij de naad aan weerskanten. Voordat je de draad aantrekt vormt de draad een lus. Haal de naald door de lus en trek daarna de draad goed aan. De stof wordt dichtgetrokken en de draad is niet zichtbaar. Het afhechten van de draad doe je ook zoveel mogelijk aan de binnenzijde.

 

lea-je-kunt-het