Spaghettibandjes maken

Bij het maken van spaghettibandjes  is het belangrijk om elastiek ter versteviging mee te naaien, omdat de bandjes anders op en duur gaan uitlubberen.

Gebruik bij voorkeur transparant elastiek. Dit is heel flexibel en fijn om te dragen.

 

 • Knip een reep stof in de gewenste lengte. Houd hierbij ongeveer een breedte van ca. 3 cm. aan.
 • Vouw de reep stof in de lengte dubbel en zet dit vast met een paar spelden.
 • Naai vervolgens de reep stof en naai tegelijkertijd elastiek van 1 cm. breed mee waardoor de reep stof een tunnel vormt.
 • Aan het uiteinde naai je een koordje vast . Om de tunnel te keren haal dit koordje door het oog van een stopnaald en breng de stopnaald door de tunnel naar de andere kant. Nu is het bandje klaar om in je kledingstuk te verwerken.

Nu kan dit dus heel goed met een naaimachine gemaakt worden. Maar dit kan ook heel goed met een lockmachine. Dan is het niet nodig om een koordje aan het uiteinde mee te naaien, maar een lockmachine kan je door laten lopen zodat er een ketting aan het uiteinde vast zit. Dan haal je de ketting met een stopnaald naar de andere kant.

                                                                                                                                                         lea-succes

Blinde rits inzetten

Lewenstein blinde ritsvoet

Met een blinde rits kan je een rok of jurk prachtig afwerken zonder dat de rits zichtbaar is.

 

Gebruik bij voorkeur een blinde rits die ca. 3 cm. langer is dan de split waar de rits inkomt.

Kies de rechte steek met de naald in het midden en plaats de blinde ritsvoet.

 

 • Open de rits en vouw de tanden van de rits een beetje open.
 • Leg de goede kant van de rits (de tandjes wijzen de andere kant op) op de rechterrand van het ritssplit aan de binnenkant van het kledingstuk. De tanden van de rits moeten precies boven de naaldlijn liggen. De onderzijde van de rits steekt ca. 3 cm. uit bij het split.
 • Draai het kledingstuk om.
 • Druk de tandjes van de rits voorzichtig een beetje naar buiten en zet de ritsvoet zo op de rits, dat de tanden bij de inkeping van de voet rechts van de naald komen te liggen. Naai de rits.

 

Om de andere kant van de rits te naaien, doen we precies het tegenovergestelde:

 

 • Leg nu het linkerdeel van de rits op de linkerrand van het ritssplit aan de binnenkant van het kledingstuk.
 • Draai het kledingstuk weer om.
 • Druk de tandjes van de rits nu voorzichtig een beetje naar links en zet de ritsvoet zo op de rits dat de tanden bij de inkeping van de voet links van de naald komen te liggen. Naai de rits.
 • Naai met dichte zigzagsteken ca. 2 cm. onder het ritssplit over de rits heen. Het uitstekende einde van de rits afknippen.

                                                                                                                                                         lea-succes

Smocken

Smocken kunnen we met de hand doen, maar dat is een tijdrovend werkje. Leuker en gemakkelijker is het om te smocken met de naaimachine.

Je hebt wel meer stof nodig. Je mag rustig uitgaan van 2,5 tot 3 keer de gewenste breedte voor het werkstuk. Wel is het belangrijk om te smocken voordat je je kledingstuk in elkaar zet.

 

 • Heb je een naaimachine met een cb-grijper? Dan kan je rimpelelastiek op de spoel winden. Wel de spanning van het spoelhuis iets losser draaien want het elastiek is dikker dan gewoon naaigaren. Stik vervolgens een rechte naad met gewoon garen aan de bovenkant van de stof. Naai het volgende stiksel een voetje breed. Dus de zijkant van de naaivoet plaats je tegen het vorige stiksel. Naai zo vervolgens een aantal stiksels tot de gewenste oppervlakte van het smockwerk. Waar de zijnaad moet komen, naai je een dwarsstiksel (zonder elastiek) en daarmee zet je het smockwerk vast.

 

 • Heb je een naaimachine met een roterende grijper? Helaas, het elastiek kan dan niet op de spoel. Wel kan je met een flauwe zigzag over het elastiek heen naaien terwijl je aan de verkeerde kant van de stof naait. Trek wat aan het elastiek om de stof te laten rimpelen. Hoe meer je trekt, hoe meer de stof rimpelt.

 

 • Wil je de smocksteek van je naaimachine gebruiken? Naai met gewoon garen rechte naden met een grote steeklengte en 8 mm tussenruimte. Als je daarna aan de onderdraad trekt, rimpelt de stof samen. Vervolgens kan je met de smocksteek over de plooien naaien, maar tussen de rechte naden. Als laatste wel het rechte stiksel verwijderen.

 

                                                                                                                                                         lea-succes

Mouwen inzetten

rimpelen-plooien

Het inzetten van mouwen is niet zo moeilijk, als je maar op de volgende details let.

 

Bij het overnemen van een patroon neem je alle pastekens over. neem deze pastekens ook op de stof over, zowel bij de voor- en achterpanden als bij de mouwen. Deze pastekens geven ook aan wat de voorkant en achterkant van een mouw is. Meestal zijn er drie pastekens: voor, achter en op de kop van de mouwen.

 • Rimpel de mouwkop.
 • Rijg en stik de mouwnaden. Naai beide mouwen in dezelfde richting.
 • Keer het pand binnenste buiten.
 • Houd de mouw met de goede kant naar buiten.
 • Schuif de mouw in het armsgat. Let hierbij op dat de voorkant van de mouw in het voorpand zit.
 • Zet de mouw op de pastekens vast. Zet een speld dwars op de pastekens.
 • Rijg en stik de naad in de mouw, dus niet op het pand.

Keer het pand weer terug met de goede kant naar buiten.

                                                                                                                                                         lea-succes

Kussens naaien

 

Er zijn meerdere mogelijkheden om kussens te naaien.

Er kan een rits ingezet worden.

Er kan een overslag gemaakt worden.

De kussen kan helemaal dicht genaaid worden.

 • Als eerste de rits.
  Neem twee vierkante lapjes ter grootte van je gewenste kussen.
  Je stikt eerst aan één zijde de rits in. Stik hiervoor aan weerskanten een stukje dicht en laat een opening ter grootte van je rits. Strijk de naad open en naai vervolgens je rits in.
  Vervolgens stik je de drie overige zijden dicht. Dit kan je het beste doen met de goede kanten op elkaar en de rits open. Na het dicht stikken kan je de kussen keren.
 • Vervolgens de overslag.
  Neem hiervoor extra stof.
  Vouw de stof met de goede kanten op elkaar in drieën (op maat van je kussen). Aan één kant vallen twee lagen over elkaar heen. Vouw de bovenste laag een stukje terug, maar zo dat ie wel over de laag eronder heen blijft vallen.
  Nu kan je de zijnaden stikken. De kussen zit nu binnenste buiten en kan gekeerd worden. Je kan naar wens zelf kiezen hoe je de naden van de overslag afwerkt.
 • Als laatste een dichte kussen.
  Bij een dichte kussen stik je alle vier de zijden dicht met de goede kanten op elkaar. Laat hierbij een klein stukje open om de stof te keren en het binnenkussen erin te stoppen.
  Het restant naai je met de hand dicht. Steek hierbij de naald zoveel mogelijk aan de binnenkant van de stof en dicht bij de naad aan weerskanten. Voordat je de draad aantrekt vormt de draad een lus. Haal de naald door de lus en trek daarna de draad goed aan. De stof wordt dichtgetrokken en de draad is niet zichtbaar. Het afhechten van de draad doe je ook zoveel mogelijk aan de binnenzijde.

 

lea-je-kunt-het

Passen en aanpassen

Nadat je het patroon op de stof hebt gelegd en uitgeknipt, is het verstandig om het kledingstuk eerst in elkaar te rijgen voordat je daadwerkelijk begint met naaien. Mocht het niet goed zitten, dan kan je altijd nog veranderingen aanbrengen daar waar nodig is.

 • Hoe kan ik zien dat mijn kledingstuk niet goed zit?

Het beste is om een rok of broek van een heuplijn te voorzien. Vaak staat deze al op een patroon, alleen niet in zijn geheel. Je kan de heuplijn dan zelf in je patroon tekenen. Hij loopt dan haaks op de middenvoor- en middenachterlijn. Neem deze lijn ook op de stof over.

Als het kledingstuk goed past, zal de heuplijn keurig horizontaal lopen, zowel van voren als van opzij gezien.
Als de lijn vóór iets oploopt (van opzij gezien), dan staat waarschijnlijk het bekken iets naar voren.
Als de lijn achter iets oploopt (van opzij gezien), waarschijnlijk staat dan het bekken naar achteren.
Als de heuplijn naar beide zijnaden oploopt (van voren gezien), zijn de heupen wat ronder.

 • Wat kan ik doen om de heuplijn horizontaal te laten lopen?

Trekken aan de rok of broek tot de heuplijn recht ligt. Waar de lijn lager ligt, is er teveel aan lengte. De tailleband moet dan lager opgezet worden. Ligt de heuplijn te hoog, dan is er te weinig lengte. Dan moet de tailleband hoger opgezet worden. Dat laatste kan natuurlijk alleen als er voldoende naadbreedte is.
Als de heuplijn naar beide zijnaden oploopt, dan kan het ook zijn dat de figuurnaden iets ingekort moeten worden.

 • Hoe voorkom ik plooivorming onder het zitvlak bij mijn broek?

De heuplijn achter ligt lager doordat de zijnaden iets naar voren lopen. Dit komt vaak door een teveel aan achterlengte. Je kan dan het beste de band achter wat lager opzetten en de kruisnaad van het achterbeen wat uitdiepen. Let hierbij wel op dat de lengte van de binnenbeennaad niet verandert.lea-succes

Rimpelen en plooien

rimpelen-plooien

Wat is nu mooier dan een mouw rimpelloos inzetten. Daarvoor moet wel de mouwkop zeg maar "gekrimpt" worden. Het krimpen mag niet te zien zijn.

 •  Zet als eerste de bovendraadspanning losser en de steeklengte op 1.5 – 2.0.
 • Vervolgens stik je een rimpeldraad net boven de patroonlijn en een rimpeldraad net onder de patroonlijn. Deze rimpeldraden lopen dus parallel.
 • Laat ongeveer 5 cm. draad zitten aan het begin en aan het eind van de naden.
 • Trek nu aan de onderdraad om de stof te krimpen. Krimp niet meer als nodig is om de mouw rimpelloos in te zetten.

 

Bij "plooien" mag het wel zichtbaar zijn. Dit kan je gebruiken voor de onderkant van mouwen of voor stroken van een rok.

 •  Zet de bovendraadspanning losser en de steeklengte op 3.0 – 4.0.
 • Stik een rimpeldraad net boven de patroonlijn en een rimpeldraad net onder de patroonlijn.
 • Laat ongeveer 5 cm. draad zitten aan het begin en aan het eind van de naden.
 • Trek aan de onderdraad om de stof te plooien. Rimpel de stof totdat je de gewenste lengte heb bereikt.
 • Draai de uiteinden van de rimpeldraden om een ingestoken speld zodat de rimpels er niet meer uitgaan. Verdeel de plooien.
 • Stik vervolgens over je patroonlijn en je plooien zitten vast.

lea-je-maakt-het-mooi

Doorstikken

doorstikken

Naden kunnen op verschillende manieren doorgestikt worden.

De volgende manieren komen het meeste voor:

 

 • Smal op de kant: Gebruik bij voorkeur een ritsenvoet. De zijkant van de voet houd je gelijk met de rand van de stof. De naad wordt op 2 mm. van de kant doorgestikt.
 • Voetjebreed: De zijkant van de standaard naaivoet houd je gelijk met de rand van de stof. De naad wordt op 0,75 cm van de kant doorgestikt.
 • Een dubbel stiksel: Stik de naad één keer smal op de kant en één keer voetjebreed door.
 • Doorstikken met een tweelingnaald: Er wordt vaak een tweelingnaald gebruikt bij het doorstikken van naden en zomen bij rekbare stoffen. Er zit altijd evenveel ruimte tussen de twee stiksels en de draad knapt minder snel. Houd wel de goede kant van de stof boven. 

lea-succes

Schulpzomen

schulpzomen

Je naait met deze steek kleine schulpjes op dunne stoffen. Je kan het gebruiken voor randen bij dames- en kinderkleding, of tafelkleden. 

 • Vouw de stof met de goede kanten op elkaar en naai langs de zijkant.
 • Knip het overtollige materiaal weg en geef knipjes in de rand van ongeveer 3 mm.
 • Draai het materiaal om.
 • Druk de schulpjes met de hand of met een schaarpunt naar buiten.

Om ervoor te zorgen dat het goed blijft zitten, kan je het even plat persen.

randafwerksteek

Een andere manier om een schulpzoom te creëeren is met een randafwerksteek.

 • Vouw de onafgewerkte rand van de stof naar binnen en strijk dit.
 • Leg de stof met de goede kant naar boven onder de naaivoet. De rechter steek moet eigenlijk net buiten de stof verknopen.
 • Knip de overige stof aan de verkeerde kant vlak bij het stiksel weg. 

lea-je-kunt-het

Paspelband

paspelband-inzetten

Als je zelf paspelband wilt maken, is het mogelijk om dit met een ritsvoet te doen.

 

 • Vervang de standaard naaivoet door de ritsvoet.
 • Vouw de stof om de koord heen.
 • Leg de koord met stof onder de ritsvoet met de zijkant van de voet tegen de koord aan.
 • Naai vervolgens met de rechte steek en de paspel is gemaakt. 

 

lea-je-kunt-het

Knoopsgaten naaien

knoopsgat-naaien-1fase

Voor een machine met een automatisch knoopsgat

Voordat je de knoopsgatvoet plaatst, leg je een knoop in de achterkant van de voet. Markeer ook de plek op de stof waar je met het knoopsgat wilt beginnen.

De knoopsgatvoet bevestig je aan de naaivoethouder en de bovendraad haal je door het gat van de knoopsgatvoet naar beneden. Leg beide draden naar links. Nu kan je de stof onder de voet leggen. De markering van het knoopsgat moet precies midden voor in de knoopsgatvoet liggen. De knoopsgathevel een  trek je helemaal naar beneden. Afhankelijk van je machine, is het bij sommige modellen nodig om de hevel daarna naar achteren te drukken. Je kan beginnen met naaien, maar houd de draden wel losjes vast.

knoopsgat-naaien-4fasen

Heb je geen automatisch knoopsgat programma, moet je het knoopsgat op de stof markeren. Voor de lengte mag je uitgaan van de diameter + dikte van de knoop. De machine kan je nu instellen op het programma voor een knoopsgat in vier stappen. Je laat de naald in de stof zakken waar je met het knoopsgat wilt beginnen en laat de voet zakken. Je naait vooruit tot het einde van de knoopsgatmarkering. Naai nu 4 of 5 trenzen en naai vervolgens achteruit tot aan het begin van de knoopsgatmarkering. Naai nog een keer 4 of 5 trenzen.

lea-je-kunt-het

Randen afwerken met de naaimachine

randen-afwerken

Om het rafelen van de stof tegen te gaan kan je de randen van de stof met de naaimachine op verschillende manieren afwerken.

 

De eerste manier is met de zigzagsteek of de multi zigzagsteek. Misschien ken je de multi zigzagsteek ook wel als de stikkende zigzag, speciaal voor rekbare stoffen. Daarbij werk je meestal aan de rand van de stof. Als je binnen de stof werkt, kan je de stof later afknippen. Je gebruikt bij deze steken de gewone naaivoet.

 

Een tweede manier is met de overlocksteek. De enkele overlocksteek is vooral geschikt voor dunne stof, de dubbele overlocksteek is speciaal voor gebreide stof. Als je de overlocksteek gebruikt samen met de gewone naaivoet zal de stof omkrullen. Bij het gebruik van de overlockvoet blijft de stof mooi vlak. Leg de rand van de stof tegen de geleider van de voet. Zo zorg je ervoor dat de naald op de rand van de stof komt en de stof niet omkrult.

 

Bij de overlocksteek is de steekbreedte tussen de 5 en 7 mm. Voor de zigzagsteek of multi zigzagsteek is de steekbreedte tussen de 2 en 4,5 mm.

lea-je-maakt-het-mooi

Blindzomen met de naaimachine

blindzomen

Met deze steek kan je een mooie blinde zoom in kleding maken. Je ziet de steek niet of nauwelijks aan de goede kant van de stof.

 

 • Je vouwt de stof naar binnen op de plek waar je de zoom wilt hebben. Houd de goede kant boven.
 • Sla de goede kant van de stof terug (maar voor de vouw) waardoor de verkeerde kant boven komt te liggen. Als je de stof vanaf de zijkant zou zien, zou hij een soort van omgekeerde S-vorm hebben.
 • Wil je het extra mooi afwerken, vouw dan de onderste laag terug naar binnen en leg deze onder de vouw.

 

Je kiest de gewone blindzoom of de stretch blindzoom en je legt de vouw van de stof tegen de geleider. De onderste laag ligt onder de geleider. Let op dat de steken die de machine rechts maakt, in de onderste laag stof komen en de steken links precies in de stofvouw terecht komen.Je kan de geleider verplaatsen zodat de naald precies in de vouw terecht komt, of je verandert de steekbreedte. Dit is afhankelijk van je eigen naaimachine.

lea-je-maakt-het-mooi

Rits inzetten

rits-inzetten

Bevestig de ritsvoet aan de rechter- of linkerkant van de persvoet om zo dicht mogelijk langs de tanden van de rits te stikken. Om de rechterkant van de rits te naaien zet u de voet aan de linkerkant van de persvoet, zodat de naald aan de linkerkant van de voet in de opening terechtkomt. Om de linkerkant van de rits te naaien zet u de voet aan de rechterkant van de voethouder.

lea-succes